Material
& Underhåll

Information / Underhåll Trämöbler

VERKs trämöbler produceras av svenskt massivt trä. Träet är unikt och har naturligt ett levande mönster med inslag av kvistar, märgstrålar.

Generellt

Trä är ett hållbart material – och vårdas det regelbundet håller det sig vackert på lång sikt.
Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.
Torka direkt upp vätska som spills.
Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket så att träet reser sig. Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd varmt strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Detta gäller öppna ytbehandlingar, ej lackade möbler.
Använd aldrig kemikalier, stålull eller liknande eftersom det skadar ytan.

Oljade ytor

Dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning. Såpspray för trä rekommenderas som milt rengöringsmedel vid behov. Använd max en gång i veckan – annars kan ytan bli övermättad/klibbig. Var noga med att torka torrt efteråt.
Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in i träet.
En oljad möbel behöver regelbundet underhållas med olja för att behålla sin motståndskraft mot fläckar och för att undvika torrsprickor i träet. Hur ofta du måste olja din möbel beror på hur mycket slitage den utsätts för.
Underhållsprodukterna ska påföras tunt i träets fiberriktning och arbetas in tills ytan känns torr.

OBS: Använd inte alkaliska tvättmedel, t.ex. grovsåpa, då oljan reagerar med baser (motsatsen till syror). Om detta sker upplöses det yttersta skiktet och måste ersättas genom att gnida in lite LINOLJA FERNISSA exempelvis.

Information / Underhåll Kalksten

VERK använder gotländsk kalksten som bryts och förädlas i Sverige.

Generellt

Äkta naturmaterial är alltid unika. Fossiler är ett vanligt kännetecken som ger materialet mer liv och en förnimmelse om det djur- och växtliv som fanns när berget bildades. Fossiler varierar i bergets olika lager och förekommer i varierande grad.
Kalksten är ett poröst material som bildats genom sammanpressning av lera och skalrester från koraller och snäckor, det kan därför förekomma kantstötningar, håligheter och nagg på stenen, det hör till naturstenens karaktär. Ådror av kvarts förekommer naturligt i kalksten. Dessa var för miljoner år sedan sprickor i materialet som naturen har fyllt igen och lagat med kalcit. Stenen är extremt hållbar vid dessa ådror.
Tillsammans med fossil tillför kvartsitådrorna ytterligare en unik, naturlig signatur i kalkstenen. Ett naturmaterial innebär således att ingen skiva är den andra lik, variationer i mönster och färg är en naturlig del av materialet.

Städinstruktioner

Kalksten är mycket känslig för produkter som innehåller syror (vin, citrusfrukter, kolsyra, vinäger etc). Dessa ger frätskador.
Fett- och oljefläckar måste avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att de tränger in i stenen.
Använd så torra metoder som möjligt. För daglig rengöring är en mikrofiberduk fuktad med vatten tillräcklig.
Vid eventuella fläckar eller lättare nedsmutsning av bänkskivan, använd inte rengöringsmedel med lågt pH-värde (surt) eller slipmedel. Dessa kan skada din skiva av kalksten. Använd istället en PH-neutral natursåpa.
Vid regelbunden användning av såplösning tillförs stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig som ytskydd. En av såpa övermättad yta, som är blackig och matt, rengörs med vatten och eventuellt neutral allrengöringsmedel och torrsvabbas därefter.

Information / Underhåll Läder

Läder är ett naturmaterial. VERK använder Tärnsjös vegitabilgarvade läder i natur.

Generellt

Ett kvalitetsläder åldras vackert och håller länge med rätt underhåll.
Direkt solljus kan bleka mörka läder och göra ljust läder mörkare.
Torr och het luft torkar ut lädret.
Kemikalier och vissa tvättmedel kan missfärga lädret samt skada ytskicket.
Använd inte starka rengöringsprodukter som kan torka ut eller missfärga lädret. Underhåll din möbel i två steg.
Det finns många läderrengöringar att välja på. Två olika grupper kan urskiljas baserade på den verksamma ingrediensen tensider som rengör på ytan och lädertvål som verkar på djupet. Använd båda och prova dig fram.
Rengör först med en läderrengöringsprodukt. Smörj sedan in med ett naturligt lädervax för att förhindra att lädret torkar ut.