verk + art
Amanuelabiy
I vårt showroom
28 September – 25 November 2022
Amanuelabiy tar oss med sina målningar till en värld som känns både främmande och bekant. På väldiga dukar öppnar sig storslagna landskap som bildar bakgrunden till surrealistiska möten i förgrunden. I utställningen hos Verk möter vi de tre nya målningarna The Realization, Fear and Excitement och Jammed Inside #2.
Det är strikta arkitektoniska strukturer som tornar upp sig framför betraktaren, med tydliga vinklar i klara, eldiga färger. Är detta en byggnad? En ställning, ett torn, en skulptur? Formen har till synes ingen funktion, utan bara finns där, i målningens centrum.
Bakgrundens mjuka färger i beige och ljusblå kontrasterar och lyfter fram figurerna som målningarna kretsar kring. Det är ett öppet landskap som inte avslöjar mer om var scenen utspelar sig. Det kan vara ett öken, en savann, ett flygfält. Inga människor syns. Trots att konstnären inte ger oss någon fingervisning kring föremålens storlek, antyder målningarnas format att de är stora. De tar plats.
I Fear and Excitement ser vi en stor komplex gul kropp med raka linjer och vassa vinklar. Snett bakom står en pendang i mjuka organiska former och färger. Formerna verkar spegla och interagera med varandra. I The Realization däremot växer de två kropparna ihop. Det organiska och det industriella möts och går upp i varandra för att bilda en enda struktur. Jammed Inside #2 är en ytterligare variation, där den organiska kroppen omsluts av en knallorange byggnadsstruktur. Kväver den den organiska formen? Eller kommer den i sin tur expandera så att byggnaden sprängs?
Amanuelabiys verk utgår ifrån ett spänningsförhållande mellan olika material, former och färger. Ofta är det naturen som ställs mot strikta geometriska former, metall och tillverkade föremål, och det organiska mot det industriella. Han rör sig på gränsen mellan det figurativa måleriet och det abstrakta, genom att avbilda abstrakta strukturer på ett figurativt sätt i en figurativ kontext. På så sätt leker han med vår perception av vår materiella omgivning, både den naturliga och den av människan skapade. Han för tankarna till människans relation till naturen, till vår byggda omgivning, och till vår egen kropp i världen. Hans måleri, och även hans skulpturala verk, utforskar förhållandet mellan olika kroppar, språk och attityd – både i det symboliska och det mänskliga. Det finns ett spänningsmoment som visar på både beroende och konflikt, samspel och stöd. Med referenser till klassiskt landskapsmåleri,arkitekturskildringar och en blinkning till bakgrunderna i Salvador Dalís målningar väver han ihop olika kulturer och tolkningsmöjligheter.
Relationen och samspelet mellan den strikta formen och den organiska kroppen är något som vi även kan hitta i Verks kollektioner. Att skapa möbler handlar alltid om att tänka kring den mänskliga kroppen, dess beskaffenhet och behov. Amanuelabiys målningar speglar och vidareutvecklar på så sätt en tanke som även finns i möblerna vi sitter i när vi betraktar dem.

VERK + KONST
I Verks showroom på Södermalm i Stockholm kan du, förutom våra möbler, också uppleva samtidskonst. Samarbetet med konstcuratorn Simone Schmid har öppnat för dialog med såväl nya som etablerade konstnärer. Hon väljer ut konstnärskap som ställer frågor och bjuder in till dialog. Genom att öppna dörrarna för konst sätter vi oss själva i ett nytt sammanhang. Vi hoppas att både kunna erbjuda konstälskare ett nytt sätt att se möbler och designintresserade en ingång till samtidskonsten.
Utställningen i showroomet
Varar mellan den 28 september till 25 november 2022
Showroomet är öppet måndag till fredag
10:00-12:00 / 13:00-16:00
—
Folkungagatan 146
116 30 Stockholm
Simone Schmid
Konstkurator
Simone Schmid är väletablerad inom den svenska konstscenen. Hon jobbade som director på Wetterling Gallery i många år innan hon blev frilanscurator, och besitter stor kunskap om både svensk och internationell samtidskonst. För Verks showroom kommer hon att välja ut konstnärskap som bjuder in till dialog och lyfter frågor nära företagets hjärta. Vi kan se fram emot fyra utställningar per år med vernissage, personliga visningar, föreläsningar, samtal och spännande växelverkan mellan design och konst i olika former. Välkommen till ett nytt sätt att uppleva och köpa konst!
tidigare utställningar
Torbjörn Johansson
1 juni – 26 augusti 2022
Färg är det centrala elementet i Torbjörn Johanssons verk. Hans måleri, skulptur, performance och film undersöker på ett nyfiket och lustfyllt sätt färgens fysikaliska egenskaper. Vad gör den med oss och rummet runtomkring?
I Verks showroom visas under sommarmånaderna ett urval av målningar ur Torbjörn Johanssons serie Stråk. Titeln är en beskrivning av rörelsen som utgör motivet i alla verk. Vi möter två enorma stråk i en stor grön målning som dominerar en hel vägg som kontrasteras av ett raster av 28 små målningar på den motsatta väggen. Färgerna är många och starka. Lysande ibland, dämpade på andra ställen. Det här är inga verk som gömmer sig. Tillsammans skapar de ett uttänkt samspel som blir till en helhetsupplevelse i rummet.
Målningarna är en abstrakt undersökning av färg, form, materialitet och rörelse. Ovanpå en ofta monokrom bakgrund utför konstnären ett eller flera distinkta penseldrag. De är avtrycket av en koncentrerad rörelse, och ger varje enskilt verk ett karakteristiskt uttryck. Processen är lika planerad som intuitiv och kräver fullständig närvaro, som verken också speglar tillbaka på oss som betraktare.
Torbjörn Johanssons konstnärskap präglas av experimenterande och lekfullhet. Det finns en nyfikenhet och oräddhet som visar sig till exempel i användandet av okonventionella material som filmjölk eller en blandning av vax och olja i målningarna vi ser i utställningen. Utforskandet av hur färg, ljus och yta samspelar med omgivningen och betraktaren resulterar i oändliga möjligheter som uppstår när konstnären varierar dessa ingredienser om och om igen.
Konstnärens kropp och rörelse är ständigt närvarande i hans verk. Vi upplever målningarna som ett fryst ögonblick, som en stillbild från ett större sammanhang. Det finns ett före och ett efter, en tidsaspekt och ett flöde som sträcker sig bortom dukens begränsningar.
Torbjörn Johanssons målningar är inte skildringar, de är möjligheter. I sitt repetitiva sätt att arbeta i serier utforskar han det oändliga. Han tydliggör betydelsen och konsekvenserna av varenda val man gör – som konstnär i skapelseprocessen, som människa i livet.

Rebecka Bebben Andersson
10 mars – 6 maj 2022
Rebecka Bebben Anderssons verk tar oss på en resa genom en yttre och inre värld där vi känner livets pulserande rytm. I sina finkänsliga kollage i dova jordtoner låter hon organiska former ta plats, samtidigt som hon rör sig i ett mönsteruniversum som för tankarna till både broderi och abstrakt måleri.
Kollage har funnits som ett arbetssätt i Rebecka Bebben Anderssons verk sedan tiden på Konsthögskolan. Det är en möjlighet att sakta ner processen och på så sätt strukturera både den mentala och den praktiska delen av bildskapandet. Hennes kollage kan ta form av både stora skulpturala installationer eller, som i utställningen hos Verk, av vägghängda tavlor.
Det är en mödosam arbetsprocess som resulterar i ett spel mellan det abstrakta och det figurativa. Rebecka Bebben Andersson preparerar sitt material själv och målar stora pappersark som hon sedan klipper för hand i tusentals små bitar. Dessa har alltid ett rektangulärt format som liknar penselstreck. Kollagen kan därför betraktas som målningar. Det finns en nördighet i att hitta den perfekta färgen och det perfekta formatet för dessa små bitar, som går så långt att det till och med finns bitar som ”är FÖR bra för att användas”, som konstnären själv säger.
Även om Rebecka Bebben Anderssons kollage vid första ögonkastet framstår som abstrakta, så är det ofta kroppen eller kroppar som är utgångspunkten för motiven. Det kan vara den mänskliga kroppen eller bilder från naturen som byggs av pappersbitar lager på lager, inte bara rent fysiskt, utan även historiskt och mentalt. Mönstret av en snötäckt buske i ett vintrigt landskap är likaväl ett nätverk av ådrar inuti kroppen och en mental karta över ett emotionellt tillstånd. Detta blir tydligt i titlar som ”Snö i mars” och ”Dagen före StG” (StG står för S:t Görans Sjukhus). De tusentals små bitar som formar varje kollage är som små celler som i sin helhet bildar en kropp som rör sig, växer och är i förändring. Det ger verken en rytm som adderar ett tidsperspektiv och gör dem levande.

Ulrika Sparre
6 december 2021 – 28 januari 2022
Den fjärde utställningen i serien VERK+KONST fokuserar på Ulrika Sparres interdisciplinära konstnärskap där vi för första gången presenterar skulptur och fotografi.
Ulrika Sparre undersöker mekanismer, beteenden och sociala mönster som formar vårt liv. Hennes konstnärskap berör ämnen som individualitet och betydelsen av utvecklingen mot individualismen och ökande konsumtion in dagens samhälle. Hon är intresserad av hur icke-religiösa och vetenskapliga trosuppfattningar uttrycks i den sekulariserade Västvärlden idag. Uppfattningen av natur, en högre sanning, och spirituella erfarenheter är centrala ämnen hennes arbete kretsar kring. Hennes verk är ofta baserade på föreställningar av det immateriella, det spirituella och det mytologiska.
Utställningen presenterar verk från Sparres serie Ear to the Ground, som reflekterar letandet efter det spirituella och det fysiska i naturen, samt hur relationen mellan dem skapas och förändras. I serien rör sig konstnären genom Stockholms skärgård, genom öknen i Death Valley, och i nomadernas grottor i Sydafrika, samtidigt som hon korsar Giacomettis väg när hon undersöker stenarnas värld. Hon har genomfört flera fältinspelningar av stenar, där hon reflekterar kring vad vi uppfattar och tar med oss från en upplevelse i naturen.

Jonas Bouleau
1 september – 26 november 2021
I vår tredje utställning i VERKs showroom introducerar vi med Jonas Bouleau en målare som går på djupet med hur vi ser och upplever världen omkring oss. Stadigt förankrad i måleriets tradition och förmåga att förhålla sig till bilder öppnar han bokstavligen våra ögon för hur perception och manipulation oskiljaktigt hänger ihop.
Jonas Bouleaus målningar gör våra ögon till sin utgångspunkt för att undersöka det mänskliga seendet, både som bild och konceptuellt. Våra ögon som en del av den mänskliga kroppen – och därmed något vi enkelt kan relatera till – är sinnet som tar in och förmedlar information som når oss från omvärlden. För att undersöka hur vi ser och vad vi ser, vad vore bättre lämpat än själva ögat som motiv?
I de senaste verken återkommer även ett annat motiv som hänger ihop med seendet, nämligen ljuset. I form av levande ljus, lågor och solen närmar sig Jonas Bouleau ljuset som källa till vår möjlighet att uppleva omgivningen, och att överhuvudtaget existera.

EKTA
12 MAJ – 13 AUGUSTI 2021
Under våren och sommaren kommer VERKs showroom fyllas med teckningar av den Göteborgsbaserade konstnären EKTA. Verken kännetecknas av lekfull abstraktion, ett intresse av det omedelbara uttrycket och en förkärlek till det ofullkomliga. Med inspiration från vardagen och en unik förmåga att förena teckningarnas direkthet med blinkningar till konsthistoriens estetik, förstår EKTA sitt arbete som en process som aldrig tar slut.
EKTA (Daniel Götesson, *1978) har tidigt gjort sig ett internationellt namn med sina stora muralmålningar i det offentliga rummet. Under de senaste åren har dock ateljéarbetet och mindre format tagit mer och mer plats. Han har sedan 2005 regelbundet haft utställningar på gallerier, konsthallar och museer i Sverige och utomlands, samt genomfört ett flertal privata och offentliga gestaltningsuppdrag.

Johannes Hägglund
4 Februari – 30 April 2021
I den första utställningen i VERKs showroom presenteras stora energiladdade målningar av Johannes Hägglund, som rör sig på gränsen mellan det figurativa och det abstrakta. De härliga mönster i distinkt grön färgsättning för tankarna till överdimensionerade blad av exotiska växter, som också har inspirerat just denna serie. Med en kärlek för materialitet, energi och rörelse undersöker verken måleriets möjligheter.
Johannes Hägglund (*1993) tillhör en ung generationen svenska konstnärer som utforskar det klassiska medium måleri. Han tog sin masterexamen i fri konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2020, och har redan under utbildningstiden haft uppmärksammade utställningar i Sverige och utomlands, samt fått ett flertal stipendier för sitt arbete. Under 2021 kommer hans verk bl.a. att visas på Falsterbo Konsthall. Johannes Hägglund bor och arbetar i Stockholm.
