Hållbarhet
det viktiga uppdraget

Hållbarhet

Verk är ett svenskt möbelföretag med tydlig inriktning mot hållbarhet utan att kompromissa med designhöjd och komfort. Vi arbetar uteslutande med svenska råvaror och producerar alla våra möbler i Sverige.

Vi är inte enbart intresserade av att skapa möbler tillverkade av naturliga, hållbara material utan kräver också av oss själva att de ska vara lokalt producerade. Allt är spårbart. Råvarorna är svenska. Alla delar i alla möbler kommer från Sverige, och fabrikerna ligger innanför landets gränser.  Vi vill att det ska betyda något att marknadsföra kollektionen som ”Made in Sweden”.

Vi vill genom vårt ställningstagande bidra till att stärka och stödja den förädlingsindustri som fortfarande finns kvar i Sverige. Vi har råvarorna som behövs till möbelproduktion – trä, stål, skinn, ull, sten – men det mesta exporteras snarare än att användas lokalt. Målet är att genom transparent kommunikation inspirera och informera om vikten av inhemsk kunskap och produktion, och bidra till förändring.

Verk säljer inte bara möbler utan även medvetenhet. En möbel från Verk är alltid en hållbar produkt med hög designnivå och minimal klimatpåverkan.

Vi strävar efter att bli bättre

Vi har fortfarande mer arbete att göra när det gäller att hitta svenska material. Alla våra produkter tillverkas uteslutande av lokalt material – med undantag för två. Vi har ännu inte hittat någon sytråd tillverkad i Sverige. Det finns inga kamfräsar kvar, och processen att starta om och utveckla sådan produktion är både komplicerad och dyr. Vi hoppas inom en snar framtid att kunna hitta sätt att producera våra egna trådar och tyger och att vara en del av återupplivningen av den svenska textilindustrin i allmänhet. Vår andra strävan är att hitta svenska dragkedjor. Kanske finns det en svensk leverantör av blixtlås någonstans där ute som vi bara inte har stött på än? Vi letar alltid efter nya medarbetare och partners som delar vår vision att lokal produktion är nyckeln till en hållbar framtid.  

Verk i korthet

  • Allt trä är svenskt.
  • Ytbehandlingarna innehåller endast svensk linolja, eller en av blandning av linolja och bivax.
  • Allt läder är ekologiskt garvat.
  • Verk har tillsammans med ett finmekanikföretag tagit fram en skruv av svenskt stål.
  • Verk använder svensk texel-ull i alla sina stoppmöbler
  • Nålfilten som används som innerkudde i plymåerna tillverkas av svensk ull.
  • Stenen vi använder är Gotländsk kalksten från Slite.
  • Pläden är vävd i Sverige av svenskt ullgarn.
  • Allt glas som används tillverkas utan gift och blåses i svenska hyttor.