Hållbarhet
Det Viktiga Uppdraget

Hållbarhet

Verk är ett svenskt möbelföretag med tydlig inriktning mot hållbarhet utan att kompromissa med designhöjd och komfort. Vi arbetar uteslutande med svenska råvaror och producerar alla våra möbler i Sverige.

Vi är inte enbart intresserade av att skapa möbler tillverkade av naturliga, hållbara material utan kräver också av oss själva att de ska vara lokalt producerade. Allt är spårbart. Råvarorna är svenska. Alla delar i alla möbler kommer från Sverige, och fabrikerna ligger innanför landets gränser.  Vi vill att det ska betyda något att marknadsföra kollektionen som ”Made in Sweden”.

Vi vill genom vårt ställningstagande bidra till att stärka och stödja den förädlingsindustri som fortfarande finns kvar i Sverige. Vi har råvarorna som behövs till möbelproduktion – trä, stål, skinn, ull, sten – men det mesta exporteras snarare än att användas lokalt. Målet är att genom transparent kommunikation inspirera och informera om vikten av inhemsk kunskap och produktion, och bidra till förändring.

Verk säljer inte bara möbler utan även medvetenhet. En möbel från Verk är alltid en hållbar produkt med hög designnivå och minimal klimatpåverkan.

Vi strävar efter att bli bättre

Vi har fortfarande mer arbete att göra när det gäller att hitta svenska material. Alla våra produkter tillverkas uteslutande av lokalt material – med undantag för två. Vi har ännu inte hittat någon sytråd tillverkad i Sverige. Det finns inga kamfräsar kvar, och processen att starta om och utveckla sådan produktion är både komplicerad och dyr. Vi hoppas inom en snar framtid att kunna hitta sätt att producera våra egna trådar och tyger och att vara en del av återupplivningen av den svenska textilindustrin i allmänhet. Vår andra strävan är att hitta svenska dragkedjor. Kanske finns det en svensk leverantör av blixtlås någonstans där ute som vi bara inte har stött på än? Vi letar alltid efter nya medarbetare och partners som delar vår vision att lokal produktion är nyckeln till en hållbar framtid.  

Verk i korthet

  • Allt trä är svenskt.
  • Ytbehandlingarna innehåller endast svensk linolja, eller en av blandning av linolja och bivax.
  • Allt läder är ekologiskt garvat.
  • Verk har tillsammans med ett finmekanikföretag tagit fram en skruv av svenskt stål.
  • Verk använder svensk texel-ull i alla sina stoppmöbler
  • Nålfilten som används som innerkudde i plymåerna tillverkas av svensk ull.
  • Stenen vi använder är Gotländsk kalksten från Slite.
  • Pläden är vävd i Sverige av svenskt ullgarn.
  • Allt glas som används tillverkas utan gift och blåses i svenska hyttor.

The era of global warming has ended, the era of global boiling has arrived

-Antonio Gutteres

Vi har ett stort ansvar, vi producenter, arkitekter och formgivare. Tillsammans kan vi göra skillnad såvida vi är fast beslutna att skapa nya striktare regler för vad vi anser vara ett sunt och modernt tillvägagångssätt för produktion av inredningar.

Det är väldigt enkelt att googla energimix och på så sätt få reda på var vi borde och inte bör bedriva vår produktion. Den energikälla som används vid produktionen är avgörande. Ett land som huvudsakligen drivs av fossila bränslen är inte rätt plats för någon form av produktion. De nordiska länderna har en mycket bra energimix i våra nationella elnät. Det är i sådana länder som produktionen borde äga rum.

Vi förstod tidigt att vi behövde siffror och paragrafer för att övertyga arkitekter, köpare samt vanliga konsumenter om att vi argumenterar utifrån fastställd fakta.

Vi anlitade Teknik-konsultföretaget Bengt Dahlgren för att göra en Miljövarudeklaration, en så kallad EPD, för att få reda på skillnaderna i det fossila fotavtrycket när man tillverkar en enkel trästol i Sverige, jämfört med att tillverka exakt samma stol i Polen.

Vi valde Polen av två skäl, dels på grund av att många av våra kollegor och konkurrenter har flyttat sin produktion till Polen, men även på grund av den extrema energimixen. Polens energimix består till mer än 80 % av fossilt bränsle.

Vi visste inte om det skulle bli någon större skillnad när vi anlitade Bengt Dahlgren, men siffrorna vi fick var svåra att blunda för.

Stolen som tillverkades i Sverige har 70 % lägre fossil-påverkan än stolen som tillverkades i Polen, och detta beror främst på energimixen. Dessa siffror gör en enorm skillnad, särskilt vid större projekt. Exempelvis om du är en arkitekt med uppdrag att inreda ett stort auditorium med – låt oss säga – 300 stolar, då bär du ett avsevärt ansvar på dina axlar att inreda lokalen med hållbara möbler.

Slutsats

Resultatet visar att klimatpåverkan för stolen V.DE.03 är 1,88 kgCO2e samt 6,54 kgCO2e för motsvarande produkt tillverkad i Polen.

Det betyder att VERKs stol har ungefär 70% lägre klimatavtryck än den polsktillverkade stolen.

Den huvudsakliga anledningen till det ökade klimatavtrycket för stolen som tillverkas i Polen för den svenska marknaden är den längre transportsträckor samt bränslemix på den energi som nyttjas i sågverk samt vid produktion av produkten.

Resultatet visar att även på en produkt med relativt liten påverkan på klimatet kan skillnaderna ändå bli stora för två likvärdiga produkter. Vissa antaganden har behövts göras som kan påverka resultatet, framför allt gällande det absoluta resultatet (absolut klimatpåverkan). Däremot anses inte dessa antaganden påverka den procentuella skillnaden i klimatpåverkan mellan de två produkterna då studien har utformats för att minimera skillnader mellan produkter.

EPD Upprättad av: Charlotta Malmén
Granskad av: Louise Holmstedt
Bengt Dahlgren Stockholm AB
2022-02-04