Joacim Wahlström

Joacim Wahlström är möbelformgivare och arkitekt. Han föredrar när design är tydlig, begriplig och följer en tydlig logik. Konstruktion och materialval är a och o, oavsett om det gäller ett hus, eller som i fallet i arbetet med Verk, en fåtölj. 

Varför har du valt att jobba med Verk?

– De har högt ställda ideal och vill tillföra marknaden något den saknar. Och detta något råkar vara det jag brinner för. Verks inställning rimmar med mina ideal och hur jag tänker. Dessutom är det en sammansättning mycket intresserade och kompetenta människor som startat Verk. Vi har diskuterat mycket, samarbetat och det är alltid högt i tak och mycket personligt.  

På vilket sätt bidrar din design till ett mer hållbart samhälle?

– I och med att jag väljer att jobba med en producent med sund syn på produktion och konsumtion, en som sätter hållbarhet, LCA-analys med mera i första rummet så gör jag många rätt bara där! Förhoppningsvis kan Verk inspirera övriga aktörer i branschen. Jag försöker hjälpa dem att sprida sitt budskap genom att göra en trevlig möbel som bär deras värden. 

Vad var det roligaste med att jobba med den här produkten?

– Det var nog prototypprocessen med alla snickeribesöken; att prova och utveckla formen och konstruktionen. Och alla samtal på plats med Tärnsjö och Verk.  

Skilde sig arbetet med den här fåtöljen från hur du brukar arbeta?

– Det har känts väldigt personligt. I vanliga fall sitter jag oftast i ganska stora projekt på ett arkitektkontor. Jag löser problem och verkställer. Här har jag styrt och tampas med mina egna spöken. Jag har haft idéer som dragit åt olika håll och det har varit upp till mig att fatta dom avgörande besluten. På slutet kom det till att handla mycket om att rensa upp, reducera och strama upp formen så mycket som möjligt. 

Berätta en anekdot från arbetet med produkten.

– Det kändes jättestort när jag en fredagskväll med lite vin framför datorn kom på att göra gaveln asymmetrisk. Jag flyttade mittenvertikalen i gaveln framåt och fick till en betydligt styvare konstruktion. Jag var säkert inne på version 53 då. Med den lilla förändringen fick möbeln en framåtriktning samtidigt som den lutar bakåt. Det gjorde den balanserad både visuellt och ur ett konstruktionshänseende. 

Varför är du formgivare?

– Man hittar något man duger till och försöker göra det så bra man kan. Är det samtidigt till nytta för andra så känns det rätt i magen.

Kan design rädda världen?

– Nej, tyvärr. Vad som krävs är grundläggande och världsomspännande folkbildning. Om det inte finns ett intresse för att leva hållbart hos gemene man kommer de flesta att fortsätta att fatta fel beslut och den hållbara designen kommer inte att bli vald. Men vi kan självklart försöka påverka. Fanns det fler producenter som Verk skulle det kunna göra skillnad.

Design av
Joacim Wahlström